Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna w Zakopanem, czyli kuchnia góralska jest prosta i od serca — taka jak górale! Sprawdź i sam się  przekonaj  …

Potrawy odzwierciedlające kulturę, historię i tradycję ludzi żyjących w górach to najlepsza definicja kuchni regionalnej w Zakopanem.  Górale opierając się na prostych, ale sycących składnikach potrafili wyczarować dania, które po dziś królują na Podhalu.  Czy wiesz, że w najbardziej znanej książce kulinarnej opisującej góralskie dania jest ponad 100 przepisów składających się z zaledwie kilku składników! Ziemniaki, mąka, kapusta, mięso baranie i ser owczy — to wszystko … 

Kuchnia regionalna z Podhala to sztuka życia po góralsku.  Sposób na cieszenie się tym, co daje nam ziemia i niebo, praca i odpoczynek. To przede wszystkim sposób na dzielenie się radością i smutkiem z bliskimi oraz obcymi. Prawdziwi górale  żyją według filozofii ks. Józefa Tischnera „Radościami nie pogardzoj, od smutku uciekoj. Ka radość, tam i cnota ” 

Na sałasie i w chałpie … w górach i w schronisku 

Kuchnia góralska to żywy ogień i tradycyjny piec z blachą, szałas i skromna chałupa. Wysoko położona w górach bacówka i klimatyczne schronisko. Kuchnia regionalna w Zakopanem to przysmaki, które robi się na święta i na co dzień, na wesela i na pogrzeby… Podhalańska kuchnia jest częścią kultury góralskiej i odzwierciedla warunki życia i charakter ludzi żyjących na Podhalu. Jest to kuchnia sycąca i rozgrzewająca, która daje siłę do pracy i odporność na chłód. Jest to też kuchnia urozmaicona i aromatyczna, która cieszy podniebienie i zachwyca turystów.

Bez wątpienia i koniecznie ….

Kuchnia regionalna w Zakopanem — to coś, co warto spróbować!

ZAMKNIĘTE
Schronisko Krupówki NIECZYNNE