Potrawy odzwierciedlające kulturę, historię i tradycję ludzi żyjących w górach to najlepsza definicja kuchni regionalnej w Zakopanem. Górale opierając się na prostych, ale sycących składnikach potrafili wyczarować dania, które po dziś królują na Podhalu. Czy wiesz, że w najbardziej znanej książce kulinarnej opisującej góralskie dania jest ponad 100 przepisów składających się z zaledwie kilku składników! Ziemniaki, mąka, kapusta, mięso baranie i ser owczy — to wszystko …
Kuchnia regionalna z Podhala to sztuka życia po góralsku. Sposób na cieszenie się tym, co daje nam ziemia i niebo, praca i odpoczynek. To przede wszystkim sposób na dzielenie się radością i smutkiem z bliskimi oraz obcymi. Prawdziwi górale żyją według filozofii ks. Józefa Tischnera „Radościami nie pogardzoj, od smutku uciekoj. Ka radość, tam i cnota ”
Kuchnia góralska to żywy ogień i tradycyjny piec z blachą, szałas i skromna chałupa. Wysoko położona w górach bacówka i klimatyczne schronisko. Kuchnia regionalna w Zakopanem to przysmaki, które robi się na święta i na co dzień, na wesela i na pogrzeby… Podhalańska kuchnia jest częścią kultury góralskiej i odzwierciedla warunki życia i charakter ludzi żyjących na Podhalu. Jest to kuchnia sycąca i rozgrzewająca, która daje siłę do pracy i odporność na chłód. Jest to też kuchnia urozmaicona i aromatyczna, która cieszy podniebienie i zachwyca turystów.
Bez wątpienia i koniecznie ….
+48 665 350 426
schronisko@krupowki.pl
Codziennie – 12:00 – 20:00