Prawdziwy oscypek

Bez dwóch zdań oscypek jest jednym z najbardziej znanych i cenionych produktów regionalnych z Podhala.

Unikalny smak i zapach owczego sera podbija smak nie tylko góralskich dań. Nie bez powodu, mistrzowie kuchni chętnie sięgają po ten bacowski specjał, by podkreślić charakter zup, sałatek, pierogów czy placków ziemniaczanych. Dlaczego ten podhalański przysmak jest taki wyjątkowy?  Oscypek jest bogaty w białko, wapń i fosfor, co czyni go zdrowym i odżywczym składnikiem diety. Dodatkowo ma niską zawartość laktozy, czyli cukru występującego w mleku, dlatego osoby z jego nietolerancją mogą go śmiało próbować. Oscypek zawiera tylko około 0,5 g laktozy na 100 g sera, co stanowi mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia. A zatem góralska kuchnia i oscypki to więc nie tylko smaczne, ale i korzystne dla organizmu połączenie.

Jak powstaje prawdziwy oscypek

Oscypek to ser z owczego mleka wyrabiany na bacówkach  w okresie od maja do połowy września. Podobno wśród górali z Zakopanego są znawcy, którzy od razu wyczują, w której bacówce ser się wyrabiało i kto go przygotował. Prawdziwy przysmak z Podhala powinien być twardy oraz suchy w środku. Jeśli ser jest miękki i gumowaty to nie oscypek, tylko raczej gołka.  Od 2008 roku ten góralski rarytas posiada certyfikat „Chronionej nazwy pochodzenia” i trzyma unijne normy, czyli waży od 60 do 80 dkg i mierzyć od 17 do 23 cm i dodatkowo zawiera ok. 75 do 60% mleka owczego.

Zakopane gdzie zjeść oscypka 

Oscypek można przygotować na wiele sposobów: na zimno, na ciepło, z żurawiną, miodem, boczkiem lub grzybami. To produkt, który świetnie nadaje się do sałatek, zapiekanek, zup i sosów. Jak się okazuje, pomysłowość szefów restauracji jest ogromna! Na Podhalu można spróbować nie tylko pizzy czy pierogów, ale również do Placka TOPR-owca — to oryginalny i chrupiący placek po zbójniku smażony na złoty kolor wypełniony po brzeg rozpływającej się w ustach duszoną wołowiną z dodatkiem wędzonego oscypka.

 

Oscypek to prawdziwy ser z duszą, który łączy w sobie historię, tradycję i smak Podhala. Zdecydowanie nie ma drugiego takiego produktu z Podhala cieszącego się takim uznaniem i popularnością w całej Polsce i Europie. Oscypek jest serem, który warto poznać, by docenić.

Z przyczyn technicznych
Schronisko Krupówki NIECZYNNE
Zamknięte do odwołania!