Bez glutenu w Zakopanem
Cierpisz na nietolerancję glutenu? Chcesz ograniczyć jego spożycie? Nie musisz wcale rezygnować z kulinarnych specjałów w Zakopanem.
Bezglutenowe wakacje w górach — czy to możliwe? Co zjeść bez glutenu w górach, przedstawiamy 7 przepysznych propozycji! W stolicy Podhala znajdziesz restauracje, które oferują dania bez glutenu, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Tradycyjne dania bez glutenu
- Kwaśnica z grulami — przepyszna, kwaśna zupa z kiszonej kapusty i mięsa, podawana z grulami. To idealne danie na chłodne dni, które rozgrzeje i doda energii podczas wypoczynku w górach, a przy okazji nie zawiera składników zbożowych, więc jest bezpieczne dla osób uczulonych na gluten.
- Jagnięcina — to mięso cenione na Podhalu. Możesz je zamówić pieczone w całości lub w kawałkach. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzesz, na pewno nie pożałujesz. Przyrządzana z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i tymianku rozpływa się w ustach.
- Oscypek — grillowany owczy ser serwowany z kwaśno-słodką żurawiną to uwielbiana nie tylko przez turystów przekąska. Chcesz poczuć klimat gór i góralskiej kuchni, koniecznie spróbuj.
- Pstrąg — w restauracjach w Zakopanem jest często podawany przyrządzony w różny sposób — najlepszy jest jednak ten, który pochodzi z hodowli usytuowanej w górach. Taką właśnie rybę podaje Bistro Schronisko Krupówki.
- Grule z kwaśnym mlekiem — proste i smaczne! To tradycyjne danie góralskie…. w wersji z omastą PYCHOTA!
Zakopane bez glutenu
Jak widzisz w Zakopanem zjesz bezglutenowe dania, a przy okazji spróbujesz regionalnych specjałów, które będą zgodne z twoją dietą.