Bez glutenu w Zakopanem

Cierpisz na nietolerancję glutenu? Chcesz ograniczyć jego spożycie? Nie musisz wcale rezygnować z kulinarnych specjałów w Zakopanem. 

Bezglutenowe wakacje w górach — czy to możliwe? Co zjeść bez glutenu w górach, przedstawiamy 7 przepysznych propozycji! W stolicy Podhala znajdziesz restauracje, które oferują dania bez glutenu, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. 

Tradycyjne dania bez glutenu

  • Kwaśnica z grulami — przepyszna, kwaśna zupa z kiszonej kapusty i mięsa, podawana z grulami. To idealne danie na chłodne dni, które rozgrzeje i doda energii podczas wypoczynku w górach, a przy okazji nie zawiera składników zbożowych, więc jest bezpieczne dla osób uczulonych na gluten.
  • Jagnięcina — to mięso cenione na Podhalu. Możesz je zamówić pieczone w całości lub w kawałkach. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzesz, na pewno nie pożałujesz. Przyrządzana z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i tymianku rozpływa się w ustach. 
  • Oscypek — grillowany owczy ser serwowany  z kwaśno-słodką żurawiną to uwielbiana nie tylko przez turystów przekąska. Chcesz poczuć klimat gór i góralskiej kuchni, koniecznie spróbuj. 
  • Pstrąg — w restauracjach w Zakopanem jest często podawany przyrządzony w różny sposób — najlepszy jest jednak ten, który pochodzi z hodowli usytuowanej w górach. Taką właśnie rybę podaje Bistro Schronisko Krupówki.  
  • Grule z kwaśnym mlekiem — proste i smaczne! To tradycyjne danie góralskie…. w wersji z omastą PYCHOTA!

Zakopane bez glutenu

Jak widzisz w Zakopanem zjesz bezglutenowe dania, a przy okazji spróbujesz regionalnych specjałów, które będą zgodne z twoją dietą.

ZAMKNIĘTE
Schronisko Krupówki NIECZYNNE