Zakopane halal

Zakopane halal

Czy połączenie kuchni góralskiej z kuchnią arabską jest możliwe? Jeśli jesteś turystą z Bliskiego Wschodu i szukasz restauracji, gdzie możesz zjeść pyszne dania zgodne z twoją wiarą, nie musisz się martwić! Zakopane halal!

W Zakopanem znajdziesz żywność halal, czyli przygotowaną według zasad islamu. Co więcej, możesz również spróbować regionalnych specjałów, które mają wiele wspólnego z kuchnią arabską!

Co łączy kuchnię góralską i halal?

Na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że kuchnia góralska i halal są bardzo różne. Jednak przyjrzyjmy się bliżej, co mają one do zaoferowania.

  • Mięso baranie — to jedno z ulubionych mięs zarówno w kuchni góralskiej, jak i halal. Baranina jest dozwolona w islamie i ceniona na Podhalu. Możesz zjeść ją w postaci pieczeni, gulaszu, kotletów czy kiełbasek. Musisz wiedzieć, że w górach przepisy na pyszną baraninę są przekazywane  z pokolenia na pokolenie. 
  • Ziemniaki — to podstawa wielu dań na Podhalu i w kuchni arabskiej. Co powiesz na moskole przepyszne placki ziemniaczane z masłem czosnkowym lub oscypkiem i żurawiną? Koniecznie spróbuj tej przystawki!
  • Sery owcze — to kolejny skarb góralskiej kuchni, który jest zgodny z halal. Sery owcze są charakterystyczne dla Podhala i mają wyjątkowy smak oraz aromat. Jeśli będziesz w Zakopanem możesz spróbować oscypka — wędzonego słonego sera w kształcie wrzeciona lub bryndzy — białego sera o lekko słonym smaku. Sery owcze z Podhala pasują do chleba, sałatek i mięs.
  • Przyprawy — to nieodzowny element każdej kuchni. Zarówno kuchnia góralska, jak i halal używają aromatycznych ziół i przypraw, by nadać potrawom charakteru. W kuchni góralskiej często spotkasz czosnek, majeranek i kmin. W kuchni arabskiej natomiast dominują papryka chilli, cynamon, kardamon i curry.

Czego unikać w kuchni góralskiej i halal 

Nie wszystko jednak jest tak różowe. Istnieją też pewne różnice między kuchnią góralską i halal, których musisz być świadomy.

  • Wieprzowina — to mięso surowo zabronione w islamie. Potraw zawierających wieprzowinę lub jej składniki są zakazane w kuchni halal. W kuchni góralskiej wieprzowina nie jest zbyt często używana, choć oczywiście  można ją spotkać w postaci słoniny, boczku czy szynki.
  • Alkohol — jest zakazany w islamie. W kuchni góralskiej alkohol nie jest używany do przygotowywania potraw, ale często podawany jest jako napój towarzyszący posiłkom np.: grzaniec czy herbata po góralsku. 
  • Ubój rytualny — to sposób zabijania zwierząt zgodny z islamem. Polega on na szybkim przecięciu tętnicy szyjnej zwierzęcia przez muzułmańskiego rzeźnika. Tylko takie mięso jest uważane za halal. W kuchni góralskiej ubój rytualny nie jest praktykowany, ale niektóre restauracje mogą posiadać certyfikat halal, który świadczy o spełnieniu tych wymogów

Podsumowanie: Halal Zakopane

Jak widzisz, halal w Zakopanem to nie problem, zapewne w górach znajdziesz dania, które spełniają twoje oczekiwania i będą zgodne z wiarą. Przy okazji możesz też spróbować regionalnych specjałów, które jak się okazują mają wiele wspólnego z kuchnią arabską. Smacznego!

Z przyczyn technicznych
Schronisko Krupówki NIECZYNNE
Zamknięte do odwołania!