Rogale marcińskie także na Podhalu

Mają swoją historię, tradycję i certyfikat jakości. Rogale marcińskie to przysmak nie tylko w Poznaniu.

Gdy zbliża się 11 listopada święto, w którym obchodzimy nie tylko Święto Niepodległości, ale także Święto Marcina, górale chętnie sięgają po rogale marcińskie. 

W Poznaniu tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę tego wyrobu1. Jednak według legendy, tradycja ta narodziła się w 1891 roku, kiedy to proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję i wypiec bułki z nadzieniem z białego maku, symbolizującego czystą duszę św. Marcina. Bułkom nadał kształt podkowy, którą miał zgubić koń świętego, a bogatsi poznaniacy kupowali je, a biedni otrzymywali za darmo. Od tego czasu rogale świętomarcińskie stały się głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Rogale marcińskie mają swoją historię, tradycję i certyfikat jakości. Jeśli chcesz spróbować zrobić rogale świętomarcińskie w domu — mamy dla Ciebie ściągę:

Przepis Rogale Marcińskie: 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g białego maku
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 żółtka do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i resztą cukru. Dodać roztopione masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  2. Nadzienie: Zalać mak wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić i zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać cukier, rodzynki, posiekane migdały i orzechy, masło, miód, przyprawy, skórkę cytrynową i żółtka. Dokładnie wymieszać.
  3. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 16 równych części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 20 cm. Na każdym placku nałożyć 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w róg. Zagiąć końce rogów do środka, aby nadać im kształt podkowy. Ułożyć rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby nieco wyrosły.
  4. Roztrzepać jajko z mlekiem i posmarować nim wierzch rogali. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!