Zakopane kuchnia bez glutenu

Cierpisz na nietolerancję glutenu? Chcesz ograniczyć jego spożycie? Nie musisz wcale rezygnować z kulinarnych specjałów w Zakopanem. 

Co zjeść bez glutenu w górach, przedstawiamy 7 przepysznych propozycji! W stolicy Podhala znajdziesz restauracje, które oferują dania bez glutenu, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. 

Tradycyjne dania bez glutenu

  • Podhalańska kwaśnica z grulami — przepyszna, kwaśna zupa z kiszonej kapusty i wędzonego żeberka, to idealna propozycja dla osób uczulonych na gluten. Zupa nie  zawiera składników zbożowych, więc jest bezpieczna propozycja dla osób uczulonych na gluten.
  • Jagnięcina — to mięso cenione na Podhalu. Możesz je zamówić pieczone w całości lub w kawałkach. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzesz, na pewno nie pożałujesz. Przyrządzana z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i tymianku rozpływa się w ustach. 
  • Oscypek — grillowany owczy ser serwowany  z kwaśno-słodką żurawiną to uwielbiana nie tylko przez turystów przekąska. Chcesz poczuć klimat gór i góralskiej kuchni, koniecznie spróbuj. 
  • Pstrąg — w restauracjach w Zakopanem jest często podawany w formie pieczonej na maśle, smakuje zdecydowanie lepiej niż usmażony w głębokim tłuszczu.   
  • Grule z kwaśnym mlekiem — proste i smaczne! To tradycyjne danie góralskie…. w wersji z omastą PYCHOTA!

Zakopane kuchnia bez glutenu

W Zakopanem możesz też spróbować innych niekoniecznie regionalnych specjałów, które bez problemu zjesz przy nietolerancji glutenu.  

Jak widzisz w Zakopanem zjesz bezglutenowe dania, a przy okazji spróbujesz regionalnych specjałów, które będą zgodne z twoją dietą. Zakopane kuchnia bez glutenu — zdecydowanie na TAK!